Drupal views met selectie op naam in plaats van ID

    Om in views te kunnen selecteren op een naam in plaats van een ID moet er een relatie worden gelegd tussen de entiteit die we laten zien en de andere entiteit, zoals een taxonomieterm. Dat is bijvoorbeeld gedaan in de overzichten van boeken. Het is simpel een overzicht te maken van alle leesboeken in tabelvorm of als een lijst of aan de hand van velden die velden die in in het inhoudstype boek voorkomen.

    Het probleem ontstaat als je de schrijver ook op alfabetische volgorde van naam moet worden weergegeven. Als je dat probeert, krijg je de schrijver op volgorde van ID en dat is het nummer dat de schrijver heeft in de taxonomieterm. Maar je wilt de naam en die zit niet in de entiteit boek maar in de taxonomieterm.

    Daarom moet er eerst een relatie gelegd worden tussen boek en taxonomie schrijver. Dat doe je met RELATIES onder het kopje UITGEBREID rechts in de viewsmaker. Dan kun je bij de filtercriteria een naam opgeven van de schrijver in plaats van zijn ID uit de taxonomie.

    Een probleem ontstaat ook nog als je niet begint met de weergave van velden maar met de weergave van inhoud. In die view zie je onder de kop VELDEN in de views niet (field_schrijver: Taxonomieterm) Taxonomieterm: Naam staan. Dus eerst neem je de Veldenversie en dan is de relatie gelegd en dan kun je in de Inhoudversie ook de relatie gebruiken. Dan zie je onder de kop velden niet (field_schrijver: Taxonomieterm) Taxonomieterm: Naam, maar onder de motorkap zit het er wel.