Egmond

Weekje Egmonden

Na Koningsdag zijn we een weekje in Egmond aan Zee geweest. Natuurlijk hebben we de hele omgeving goed geïnspecteerd. Er waren nog heel veel velden met bloeiende bloemen, de natuur was prachtig en er is ook nog eens een rijke historie. We gaan vast nog een keer.

Duin

Eén van onze eerste tochten ging met de fiets door het Noordhollands Duinreservaat. Daarin wordt drinkwater gezuiverd. Het water komt o.a. uit het IJsselmeer en wordt de duinen ingepompt o.a. bij "de kwal". In de duinen kan het water bezinken en wordt het gefilterd door het zand. Later wordt het schone water weer opgepompt, verder gezuiverd en uiteindelijk naar de bewoonde wereld geleid. Het is een prachtig gebied om in te wandelen en te fietsen. 

Een enthousiaste wandelaar is even voor mij op de knieën gegaan om allerlei plantjes aan te wijzen. De meeste van die plantjes zien we in Twente niet vaak, denk ik. Maar ik ga voortaan nog beter opletten. De saxifraga (foto hieronder) is met een heel klein bloemetje aanwezig. Inmiddels staat hij ook bij ons in de tuin, maar wel een stuk groter.

Foto's uit de duinen

Vanaf een kijkduin
water in duinreservaat
de kwal

Saxifraga langs de weg
Boshyacint langs de weg

Bollenvelden

Volgens mensen die we tegenkwamen was het bijzonder dat er nu nog veel bollenvelden in bloei stonden.  Blijkbaar zijn de bloemen meestal al weg in de eerste week van mei. Gelukkig voor ons, want we kionden mooi genieten van de kleuren. Op een foto hieronder staat een gele tulp eigenwijs te wezen in een veld met bijna paarse tulpen. De volgende dag kwamen we weer langs dat veld en was de gele tulp helaas verdwenen.

Foto's van bollenvelden

Rood-gele tulpen
Eigenwijze gele tulp

Historie

Hier en daar kom je een stukje vaderlandse geschiedenis tegen. Er is een ruïne in Egmond met een standbeeld van de graaf van Egmond die onthoofd is in Brussel, omdat hij te liberaal dacht over de godsdienst. Alkmaar is heel dichtbij en daar is de historie voelbaar en zichtbaar. Alkmaar heeft ook culinair veel te bieden. Je kunt er ook nog eens lekker winkelen.

Foto's met historie

Lamoraal van Egmond met ruïne
Afbeelding
Waag Alkmaar