De adelaar van Enschede

Varvik

Op zoek naar plekken waar in het verleden foto's van de stad zijn gemaakt, kwam ik langs de Varviksingel. Daar ligt de wijk Het Varvik. De ingang naar de Bataviastraat vanaf de singel bestaat uit mooi gemetselde bogen: één voor de doorgaande straat en daarnaast aan iedere kant een boog voor voetgangers. Aan beide zijden van de straatdoorgang staat op een ingemetselde sokkel een beeld van een kalkoen, zo'n dikke die ze in Amerika op tafel zetten. Voor de rechter kalkoen staat tegenwoordig helaas een verkeersbord zodat de ingang behoorlijk verminkt is.

De arenden

Als je de Bataviastraat doorrijdt, kom je aan de achterkant van de woningen uit op het Buitenzorgplein. Daar worden de bogen versierd door twee adelaars, minstens zo mooi als de kalkoenen van de andere ingang.

Volgens de Architectuurgids Enschede zijn de arenden en ook de kalkoenen van de hand van W. Brouwer. Ik kan de link daarover trouwens niet terugvinden. Dan weet ik nog niet of hij de beelden heeft gemaakt of ontworpen of allebei. Er is een Wikipediapagina gemaakt over W.C. Brouwer, die in ieder geval werkte in de tijd dat Het Varvik werd gebouwd. Dat moet hem zijn. Op een oudere foto bij de Rijksdienst voor het cultureel erfgoed uit 1983 zien we de linker kalkoen. Eigenlijk moet ik die toch nog eens gaan fotograferen.

Naschrift: een paar maanden na mijn bericht hierover, verscheen er een stuk in 'n Hoesbreef. Ook daarin de ergernis over het verkeersbord. Lees het maar voor de informatie.

Varviksingel-Bataviastraat