Dit maak ik uit het boek Brood 2 van Levine van Doorne, het handigste en best geschreven broodboek dat ik ken, vooral omdat het gebruik maakt van droge gist. Voor twee broden heb je nodig:
Voor de poolish:
- 100 g tarwebloem
- 100 g water
- 0,1 g droge gist
Voor het deeg:
- 400 g tarwebloem
- 100 g roggemeel
- 290 g water
- 18 g zonnebloemolie
- 9 g zout
- 5 g droge gist
Als vulling:
- 200 g krenten
Bereiden:
- Krenten 30 minuten wellen en goed lang laten uitlekken. Voor gebruik droog deppen
- Poolish 8-12 uur tevoren maken
- Meel en water en de poolish 3 min. kneden en 20 min. laten staan voor autolyse
- Zonnebloemolie, zout en gist erbij en kneden tot een goed gekneed deeg, ca 10 minuten kneden en dan 15 in. rusten
- Krenten erdoor
- Eerste rijs: bal maken van het deeg en in een met olie ingevette kom leggen en laten rijzen, 4-5 kwartier
- Lucht er uitdrukken en verdelen in twee stukken en losjes opbollen, 20 min. rusten
- Opbollen en boule of batard van maken en in rijsmandje leggen, afdekken
- Tweede rijs: ca 60 min. rijzen
- Bakken in voorverwarmde oven op 230 graden, 20 min. met stoom en 20 min. zonder stoom
Ingrediënt
Bron recept tekst