Drupal, Mediatype, Weergavemodus en Weergavestijl

    Het heeft even geduurd voor ik in de gaten had hoe mediatypen werken, wat dan de weergavemodi inhouden en wat de weergavestijlen ermee te maken hebben. Net als inhoudstypen zijn mediatypen entiteiten. Net als inhoudstypen hebben ze weergavemodi die je opgesomd ziet onder het tabblad Weergave beheren.

    Stijlen vind je bij Instellingen > Media, Weergavemodi vind je bij Structuur > Weergavemodus.

    Bij inhoudstypen kun je weergavemodus aangeven voor Standaard, RSS, Teaser etc. Dat is bij mediatypen net zo. Je kunt bijvoorbeeld een weergavemodus geven voor breedte200. In die WGM definieer dan de weergavestijl en dat kan bijvoorbeeld zijn: max 200x200px.

    weergavemodi in mediatype
    Weergavemodi in mediatype

    Als je het medium ergens invoegt in een inhoudstype, dan wordt gevraagd hoe je het medium wilt weergeven: in welke modus, niet welke stijl. Kies die weergavemodus en die moet je eerst hebben gedefinieerd bij het mediumtype, niet bij het inhoudstype. Het gekke is dat je ook i.p.v. een medium een afbeelding kunt opnemen in een inhoudstype, bijvoorbeeld een afbeelding in een artikel. In dat geval moet je in het inhoudstype (bijv. artikel) juist voor die afbeelding een weergavestijl opgeven.

    Het handige van mediatypen is, dat je die kunt maken zoals je wilt. Je kunt er bijv. een tekstveld bij opgeven, dat mee gaat doen als onderschrift bij een foto. Dan bestaat die hele entiteit dus uit foto en onderschrift, overal waar je het medium laat verschijnen. Je kunt zelfs een weergavemodus voor dat mediatype bedenken met of zonder dat tekstveld.

    Ik heb niet alleen Image als mediumtype maar ook bijvoorbeeld het mediumtype reisfoto.